Home Menyre Jetese Një mjek 105-vjeçar japonez zbuloi 12 këshilla për të jetuar shendetshem: Ja...

Një mjek 105-vjeçar japonez zbuloi 12 këshilla për të jetuar shendetshem: Ja vlen t’i mbani në mend!

649
0

Sekreti i rinisë së përjetshme ende mbetet i pa zbuluar, por sigurisht e dimë se ka shumë mënyra për të jetuar sa më gjatë që të jetë e mundur dhe mbi të gjitha të lumtur dhe te shendetshem. Disa sekrete sidomos 12, janë zbuluar qartë nga dikush që i di me se mirë. Po flasim për Dr. Shigeaki Hinohara një mjek japonez i cili, ndër të tjera, pati meritën të jetonte deri në 105 vjet.

Ja lista me 12 keshillat e tij:

1 Duhet te konsideroni vetëm atë që meriton vëmendjen tuaj. Stresi lëndon trupin dhe shpirtin, prandaj mos e nënvlerësoni atë as në çështjet me të vogla.

2 Lejo të frymëzohesh. Artet, poezia dhe muzika janë burime të mëdha frymëzimi: neglizhimi i tyre nënkupton mbylljen e dyerve të imagjinatës.

3 Mos jini xheloz për dijen tuaj. Çdo gjë që mësoni, ndajeni me të tjerët si dhuratë.

4 Planifikoni, gjithmonë. Mos u habitni nga ditët që kalojnë: planifikoni gjërat, dhe asnjë angazhim kurrë nuk do të jetë shumë i lodhshëm!

5 Hiqe mendjen nga dhimbja. Mos mendoni për atë që ju lëndon sepse ju merr te gjithe energjine, mësoni t’i lini gjërat të rrjedhin dhe hidhini prapa shpatullave.

6 Mos i lini pas dore gëzimet e përditshme. Mos harroni të përkëdhelni veten dhe ata rreth jush, duke shijuar momentet e vogla të gëzimit.

7 Mos u ndalni në refuzimin e parë. Në një diskutim, gjithmonë përpiquni të dëgjoni versione të ndryshme, kështu që ju do të jeni më objektiv!

8 Hani të shëndetshëm dhe flini mjaftueshëm. Shëndeti është një aset i çmuar, mos e humbisni atë.

9 Besoni te vetja. Ka një ndryshim midis përulësisë dhe mungesës së vetëbesimit: mos kërkoni ndihmë për çdo vështirësi të vogël, por mundohuni te zgjidhni ate vete

10 Mos u bashkangjitni me paratë. Ata janë bërë për t’u shpenzuar, prandaj mos kaloni në depresion kur xhepat tuaj të zbrazen.

11 Gjeni një model reference. Rrethojeni veten me njerëz që mendoni se janë më të mirë se ju, dhe kur jeni të pavendosur, kërkoni këshilla me përulësi.

12 Duajeni punën që bëni. Nëse bëni një punë ku keni argëtim, nuk do të ndjeni atë si punë as edhe një ditë në jetën tuaj.