Home News Mos bëni më në mendjen tuaj, flasin shkencëtarët: Kini kujdes me kete...

Mos bëni më në mendjen tuaj, flasin shkencëtarët: Kini kujdes me kete veprim

144
0

A mund të përdoren maskat kirurgjikale më shumë se një herë?

Maskat mjekësore janë vetëm për një përdorim, ​​tha Organizata Botërore e Shëndetësisë. Hidhni maskën menjëherë, mundësisht në një kovë të mbyllur.

Por në kontekstin e mungesave gjatë valës së parë të pandemisë COVID-19, OBSH-ja në një raport të prillit lejoi ripërdorimin e maskave kirurgjikale kur kishte një mungesë kritike të PPE pajisje mbrojtëse personale. Administrata e Ushqimit dhe Barnave të SHBA lejoi në rrethana të jashtëzakonshme avujt e peroksidit të hidrogjenit për të dekontaminuar maskat N95 të veshura nga profesionistët e kujdesit shëndetësor. Metoda të tjera për pastrimin e maskave kirurgjikale përfshijnë ekspozimin ndaj temperaturave të larta ose rrezatimit ultraviolet.

Por këto metoda nuk janë shumë të përshtatshme për njerëzit në shtëpi, tha mikrobiologu francez dhe anëtar i Adios Corona, Denis Corpet.

Adios Corona një grup shkencëtarësh të cilët japin informacion në lidhje me COVID-19 për publikun rekomandon të vendosni një maskë në një zarf letre me një datë të shënuar qartë që nuk do ta prekni për shtatë ditë.

Një studim i botuar në The Lancet zbuloi se vetëm 0,1 përqind e virusit në sipërfaqen e jashtme të maskës mund të zbulohej ende pas shtatë ditësh. Megjithatë, kjo metodë nuk është e përshtatshme për punonjësit e kujdesit shëndetësor të ekspozuar ndaj ngarkesave të larta virale.

Peter Tsai, shpikësi i materialit filtrues të ngarkuar elektrostatikisht për maskat N95, pajtohet me metodën shtatë-ditore. Por ai sugjeron të lini maskat e përdorura jashtë për shtatë ditë para se të përdoren përsëri, një cikël që ai thotë se mund të përsëritet pesë deri në dhjetë herë.

Por larja e tyre në lavatriçe nuk është ide e mirë.

Larja pa detergjent mund të mos largojë virusin, tha Tsai. Dhe, larja me detergjent do të fshijë ngarkesat elektrostatike, duke zvogëluar efektivitetin e tij.

Grupi francez për të drejtat e konsumatorit UFC-Que Choisir lau maskat kirurgjikale në 60 ° C, i vendosi në një tharëse dhe i hekurosi. Pas 10 cikleve të tilla, maskat vazhduan të filtronin të paktën 90 përqind të grimcave 3 mikronë.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here