Home Menyre Jetese Historia e bujkut të zgjuar dhe mbretit që përloti botën. Lexojeni sepse...

Historia e bujkut të zgjuar dhe mbretit që përloti botën. Lexojeni sepse do merrni mësim të mirë për jetën

798
0

Një mbret kishte dalë për të shëtitur dhe pa një bujk që po punonte tokën. Ai vërejti se bujku ishte i gëzuar dhe i lumtur. Kjo gje e habeti mbretin dhe e pyeti bujkun duke i thene:

O ti njeri, po të shoh, se je i gëzuar me punën tënde në këtë tokë, a është kjo toka jote?

Bujku iu përgjigj:

Jo, o zotëria im, unë këtu punoj me para.

Mbreti i tha: -Sa merr për punën që bën?

Katër para për çdo ditë u pergjigj bujku

Mbreti e pyeti përsëri: -A të mjaftojne ty këto para?

Po, më mjaftojne dhe më teprojnë. Një pare e shpenzoj për nevojat e mia, me një paguaj borxhin, një tjetër e jap hua, dhe një e harxhoj në rrugë të Zotit.

Mbreti i tha:

Kjo është një enigëm, që unë nuk e kuptoj?!…

Bujku i thotë:

Ta shpjegoj unë, o zotëria im: Paranë që e shfrytëzoj për nevojat e mia, kjo është paraja me të cilën jetoj unë dhe bashkëshortja ime, ndërsa paraja me të cilën paguaj borxhin është ajo para që e jap për babën dhe nënën time.

Ata më kanë edukuar dhe janë kujdesur për mua sa kam qenë i vogël, ndërsa ata tashti janë të shtyrë në moshë dhe nuk munden të punojnë, ndërsa paren që e jap hua është paraja që e shpenzoj për fëmijët e mi.

Unë i edukoj, i ushqej, i veshmbath dhe kur plakem do të ma kthejnë huanë, ndërsa paranë që e jap në rrugë të Zotit është ajo që shpenzoj për dy motrat e mia të sëmura.

Mbreti i tha: -Bravo të qoftë, o njeri.

Mbreti i la bujkut një shumë parash dhe shkoi i çuditur nga urtësia e bujkut të thjeshtë.